ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa na słodko Jamiego Olivera!

Tarta dyniowa na słodko Jamiego Olivera!

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy mojej przygody z dynią...
Po obiedzie należy się deser. Tak więc po pysznej zupie z dyni, na którą przepis znajdziecie tutaj, czas na tartę dyniową na słodko ;) Nigdy wcześniej jej nie robiłam i nie jadłam, więc byłam ciekawa. I jestem miło zaskoczona. Bardzo lubię dynie na słodko w postaci konfitury, nie spodziewałam się jednak, że też to połączenie wyjdzie takie dobre :-) Bardzo polecam ! ;-)
Składniki na ciasto:
250 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 duże jajko
2 łyżki mleka
Składniki na masę dyniową:
500 g obranej dyni
500 ml mleka (najlepiej tłuste)
200 g cukru
1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
2 duże jajka
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier puder do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC.
Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/09/tarta-dyniowa-na-sodko-jamiego-olivera.html