Wykonanie
Ciąg dalszy mojej przygody z
dynią...Po obiedzie należy się deser. Tak więc po pysznej zupie z dyni, na którą przepis znajdziecie tutaj, czas na tartę
dyniową na słodko ;) Nigdy wcześniej jej nie robiłam i nie
jadłam, więc byłam ciekawa. I jestem miło zaskoczona. Bardzo lubię
dynie na słodko w postaci
konfitury, nie spodziewałam się jednak, że też to połączenie wyjdzie takie dobre :-) Bardzo polecam ! ;-)
Składniki na ciasto:250 g
mąki tortowej50 g
cukru pudru125 g zimnego
masła1 duże
jajko2 łyżki
mlekaSkładniki na masę
dyniową:500 g obranej dyni500 ml
mleka (najlepiej tłuste)200 g
cukru1
laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)2 duże
jajkaZaczynamy od ciasta. Przesiewamy
mąkę i
cukier puder do miski.
Masło kroimy w kostkę i dodajemy do
mąki. Całość przecieramy w rękach uzyskując w ten sposób drobną kruszonkę. Dodajemy rozbełtane
jajko i
mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotować masę
dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z
cukrem i
wanilią. Zalać
mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać
ryż albo
suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC.Rozbełtujemy dwa
jajka, mieszamy z masą
dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.Smacznego!