Wykonanie
To bardzo proste w wykonaniu, efektowne i pyszne babeczki. Szczególnie pyszne z
owocami sezonowymi.
Truskawki nadały się idealnie, aż szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy...
Składniki:200g
mąki100g
masła2-3 łyżki
cukru pudru1
jajko1/2 opakowania budyniu
śmietankowego (może być dowolny)1 płaska łyżka
cukru (jeśli
budyń nie był już słodzony)3/4 szk
mleka100g
truskawekKruszonka:100g
mąki50g
masła50g
cukru trzcinowegoSkładniki na ciasto zagnieść, zaczynając od przetarcia zimnego
masła z
mąką między palcami. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na około 10min. Przygotować
budyń z mniejszą ilością
mleka niż zalecono na opakowaniu.
Truskawki pokroić na mniejsze cząstki.Składniki na kruszonkę rozdrobnić
między palcami, aż powstanie konsystencja grubszego piasku.Ciasto wyciągnąć, podzielić na części i każdą foremkę wyłożyć dokładnie
ciastem. Jeśli nie masz formy do tarteletek można użyć formę do muffinek lub silikonowe papilotki.
Spody zapiec w temp. 180st. C przez około 10min. Następnie wypełnić
budyniem, na to
truskawki i kruszonka. Piec jeszcze około 15min.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. Smacznego:)