Wykonanie
Rewelacyjna
tarta na kruchym spodzie z lekkim kremem
migdałowym w towarzystwie
truskawek,smak nie do opisania!DLA CIEBIE MAMO :*TARTA TRUSKAWKOWA Z KREMEM
MIGDAŁOWYMSkładniki: na ciasto:250 g
mąki,140 g
masła,70 g
cukru pudru,szczypta
soli.masa migdałowa:300 ml
mleka,1
laska wanilii,60 g
cukru,2 łyżki
mąki,60 g startych
migdałów.dekoracja:
truskawki,
płatki migdałowe.Wykonanie:Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem
mąkę z
masłem, dodajemy
sól i
cukier, szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach.
Przygotowujemy masę
migdałową:
laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół, miąższ wyjmujemy i odkładamy. Zagotowujemy w garnuszku
mleko z wydrążoną
laską wanilii. Ucieramy
żółtka z
cukrem i miąższem
wanilii na gładką masę, powoli dodając
mąkę, a następnie
mleko, nie przerywając przy tym ucierania. Gdy składniki się połączą, przekładamy masę do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, bez przerwy mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starte
migdały, czekamy, aż masa wystygnie, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masę przekładamy na upieczony kruchy spód, na wierzchu układamy pokrojone
truskawki, posypujemy
płatkami migdałowymi.
Smacznego!Przepis Marty Grycan z miesięcznika KUCHNIA (8-2011)