Wykonanie
16:59:00Uwielbiam rogaliki, ale nie lubię się z nimi bawić zawsze początek jest świetny, idealnie ulepione w sam raz, pod koniec wielkie rogaliki : D. Podziwiam co roku rogaliki mojej cioci idealne, tej samej wielkości, aż żal je jeść dlatego też postanowiłam sobie kupić blaszkę na rogaliki. I jestem bardzo z niej zadowolona, raz dwa i ciacha upieczone. Różnica jaka jest to jedynie tyle że ciasta nie trzeba wsadzać do lodówki bo lepiej się rozkłada ciasto. Rogaliki są kruche i pyszne :).
Składniki :3 szklanki
mąki krupczatki10 dag obranych i zmielonych
migdałów1 kostka
masła1
jajko1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
mleka2 opakowania
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudru1
laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejOpis wykonania :1. Przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i
cukier puder, zmielone
migdały i miąższ z
wanilii lub pastę. Dodajemy
jajko,
mleko, posiekane
masło i zagniatamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki na 40 minut.3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze
waniliowym.5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy