ßßß Cookit - przepis na Rogaliki waniliowo-migdałowe

Rogaliki waniliowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

16:59:00
Uwielbiam rogaliki, ale nie lubię się z nimi bawić zawsze początek jest świetny, idealnie ulepione w sam raz, pod koniec wielkie rogaliki : D. Podziwiam co roku rogaliki mojej cioci idealne, tej samej wielkości, aż żal je jeść dlatego też postanowiłam sobie kupić blaszkę na rogaliki. I jestem bardzo z niej zadowolona, raz dwa i ciacha upieczone. Różnica jaka jest to jedynie tyle że ciasta nie trzeba wsadzać do lodówki bo lepiej się rozkłada ciasto. Rogaliki są kruche i pyszne :).
Składniki :
3 szklanki mąki krupczatki
10 dag obranych i zmielonych migdałów
1 kostka masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Opis wykonania :
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki na 40 minut.
3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.
5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/11/rogaliki-waniliowo-migdaowe.html