ßßß Cookit - przepis na Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
woda 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek deserowych
sól według uznania
jabłko 4 sztuk
rodzynki 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym masłem, pokryć przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem. Strudel zwijać od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.
Ciasta i Desery
Kuchnia Austriacka
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1969/Strudel-z-jablkami