Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
woda 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek deserowych
sól według uznania
jabłko 4 sztuk
rodzynki 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowychWykonanie:Przesiać
mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą
wodę z dobrze rozbełtanym
jajkiem,
oliwą,
octem winnym i szczyptą
soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym
masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć
mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych
mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym
masłem, pokryć przyrumienioną na
maśle i ostudzoną
tartą bułką. Na
bułkę nałożyć cienko poszatkowane
jabłka wymieszane z
cukrem,
cynamonem i
rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować
masłem. Strudel zwijać od strony posypanej
jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do
spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym
masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać
cukrem pudrem i podawać ciepły.Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: