Wykonanie
Wspominałam, że ciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z
torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z
owocami lubimy najbardziej:)Szarlotka bez
jajekSkładniki:szczypta
soliok. 7-8
jabłekcynamonrodzynkiMąkę przesiać do miski i wymieszać z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i
solą. Następnie dodać
serek i pokrojone w kostkę, miękkie
masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (25 x 36 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Posypać je
cynamonem, wypełniając środki
rodzynkami i układając na ciasto (
rodzynkami do dołu). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim
jabłka.Piec ok. 45 - 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.