Wykonanie
To placki które wymyśliła moja mama jak byłam mała , coś w połowie lat 60-tych . Miałam wene na placki ziemniaczane . Każde dziecko coś takiego przechodzi nawet w dzisiejszych czasach .I każda matka o tym dobrze wie i stara się przemycić w ulubionej potrawie coś dodatkowego. Tak też było z moją mamą , Wkładki do placków ziemniaczanych były przeróżne ,zaczynając od warzyw ,przez
owoce do
mięsa włącznie. Tak właśnie narodziły się
jabł-
zioki. Czyli placki z
ziemniaków i
jabłek . Placki te królują na moim
stole do dziś . Gdy moje wnuczki nie chcą jeść , smażę te placki i posiłek mam z głowy.
Sklad4 duże
ziemniaki4
jabłka ( jesli sa duże to 3)1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyzeczki
soli1
jajkoWykonanieUmyte,obrane
ziemniaki i
jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać
cynamon,
sól ,
jajko i dobrze wymieszać .Jeśli
jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę
mąki .Kłaść na rozgrzany tłuszcz
male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor.Można podawać ze
śmietaną ,
serkiem homogenizowanym , na zdjęciu są z
serkiem mascarpone. Można jeść bez dodatków .
Jabłka nadają im kwaskową
słodycz .Smacznego