Wykonanie
"Dla mnie największym afrodyzjakiem jest dom pachnący
cynamonem i
jabłkami. Tak pachnie dom szczęśliwy."Ewa WachowiczO takim właśnie afrodyzjaku marzyłam wczoraj wracając do domu podczas największej ulewy. Nie działała komunikacja, pozrywało linie trakcyjne, samochody jak amfibie parły powoli przed siebie na ulicach-rzekach. Gdy udało mi się dopłynąć do mieszkania, wiedziałam, że muszę upiec ciasto - w nagrodę:) Składniki zaczerpnęłam z gazetki "52 przepisy", wygląd ciasta, to już moja fantazja;)Dziękuję madlene17 za zaproszenie do zabawy:) Oto moje odpowiedzi, jeżeli chcecie się przyłączyć - piszcie, wymyślę coś specjalnie dla Was;)Do jakiego
kraju chciałabyś odbyć podróż kulinarną?Może to oklepane, ale do Włoch:)Czy uprawiasz jakiś sport?Tak:) Szeroko pojęty
fitness, bieg, pływanie.
Kawa czy herbata?
Kawa rano,
herbata wieczorem.Co Cię inspiruje w wymyślaniu nowych potraw?Raczej kto:) Mr.T ;)Jestem szczęśliwa gdy...Leżę w ramionach Mr.T ;]Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni?Tak, ale
potem nie
mogę zasnąć, bo jestem głodna :]Masz jakieś
plany na wakacje?Tak!Co Cię najbardziej relaksuje?Książka i ulubiona muzyka.Ulubione warzywo to?
Pomidor!Masz jakąś ulubioną książkę kucharską?Swoją pierwszą: "Wielka Księga Kucharska" :)Co lubisz robić poza gotowaniem?Jestem
molem książkowym i maniaczką gier komputerowych;)
Składniki:25 dag
mąkiŁyżka
oliwy z oliwekJajkoŁyżeczka czerwonego
octu winnegoSzczypta
soliOdrobina letniej
wodyNadzienie :Kilka
jabłekGarść
rodzynekKilka suszonych
śliwekCynamonCukier10 dag
masłaMąkę przesiewamy, dodajemy
jajko,
oliwę,
sól,
wodę oraz
ocet. Wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.Formujemy kulę, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Ciasto wałkujemy, boki nacinamy nożem pod skosem, (tak, aby można je było później zapleść).
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, następnie odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy, mieszamy z
cynamonem,
rodzynkami i pokrojonymi
śliwkami.Ciasto skrapiamy roztopionym
masłem, następnie wykładamy nadzienie.Boki ciasta zaplatamy na zamianę.Ciasto układamy na natłuszczonej blasze, polewamy resztą roztopionego
masła, posypujemy
cukrem, pieczemy do 30 minut w 170 st. C.Smacznego!