Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
udziec cielęcy 500 gramów
bułka tarta 150 gramów
mąka 100 gramów
jajka 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
mleko 2 łyżek stołowychplaserki
cytryny 4 sztuk
natka pietruszki, gałązki 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso pokroić w poprzek włókien na 4 sznycle. Lekko rozbić. Oprószyć
solą oraz
pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut.Na jednym talerzyku wymieszać
jajka z
mlekiem. na drugi talerzyk przesiać
mąkę, a na trzecim przygotować
bułkę tartą. Sznycle najpierw obtoczyć w mace, następnie zanurzyć w jajkach i panierować w
bułce tartej. Panierkę docisnąć dłonią do
mięsa. Na patelnię wlać
oliwę i do jeszcze zimnej dodać
masło. Na rozgrzany tłuszcz włożyć sznycle. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem plasterka
cytryny, ozdobione
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: