Wykonanie
Składniki:4 filety z tilapii1,5 szklanki
mleka1 szklanka
mąki3 duże
jajka6 plasterków kanapka
chleb biały, porwany na kawałki1/3 szklanki świeżych
liści pietruszkidrobno starta skórka z 1/2
cytryny , plus trójkąty
cytryny do podania4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
masłasól, świeżo zmielony
pieprzPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C.
Rybę zanurzamy w misce z
mlekiem i 2 kubkami
lodu, odstawiamy na 15 minut. Tymczasem, mieszamy
mąkę z połową łyżeczki
soli i
pieprzu w płytkim naczyniu. Lekko ubijamy
jajka w innym naczyniu. Do misy malaksera dodajemy
chleb,
pietruszkę,
skórkę z cytryny i 0,5 łyżeczki
soli i blendujemy, a następnie przenosimy do trzeciego naczynia .Po kolei wyjmujemy filety z
mleka i obtaczamy w
mące, strzepując nadmiar. Następnie zanurzamy w
jajku, a kolejno w mieszance z
chleba, delikatnie dociskając z obu stron. Przygotowujemy blachę, wykładając ją folią do pieczenia.Rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek i
masło na dużej patelni na średnim ogniu . Wykładamy 2 filety i smażymy, aż będą złote, około 3 minut z każdej strony. Przenosimy na przygotowaną blaszkę . Czynność powtarzamy z pozostałymi filetami. Wstawiamy
rybę do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Podajemy z warzywami.