ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośliwki węgierki 750 gramówśliwowica 2 łyżek stołowychmasło 1 kostekcukier 180 gramówjajka 4 sztukmąka 250 gramówmąka ziemniaczana 3 szklaneksok z cytryny 1 łyżek stołowychskórka otarta z cytryny 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptaCynamon 1 łyżek deserowychcukier trzcinowy 2,5 łyżek stołowychcukier kryształ 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Umyte śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki, pokroić na cząstki i skropić alkoholem oraz sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut.Masło utrzeć z cukrem , dodać szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Ucierając dodawać po jednym jajku, dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Mąki wymieszać z proszkiem i dodawać porcjami do ciasta. Połowę utartego ciasta przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia, średniej tortownicy, rozłożyć owoce i przykryć resztą ciasta. Wierzch wygładzić. Piec 30 minut w 175 stopniach. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, ponownie wstawić do piekarnika. Pie jeszcze 30 minut. Po upieczeniu lekko ostudzić i posypać cukrem kryształem. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: