Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki węgierki 750 gramów
śliwowica 2 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier 180 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 3 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek stołowychskórka otarta z
cytryny 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier trzcinowy 2,5 łyżek stołowych
cukier kryształ 1,5 łyżek stołowychWykonanie:Umyte
śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki, pokroić na cząstki i skropić
alkoholem oraz
sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut.
Masło utrzeć z
cukrem , dodać szczyptę
soli i skórkę otartą z
cytryny. Ucierając dodawać po jednym
jajku, dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Mąki wymieszać z proszkiem i dodawać porcjami do ciasta. Połowę utartego ciasta przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia, średniej tortownicy, rozłożyć
owoce i przykryć resztą ciasta. Wierzch wygładzić. Piec 30 minut w 175 stopniach. Posypać
cukrem trzcinowym i
cynamonem, ponownie wstawić do piekarnika. Pie jeszcze 30 minut. Po upieczeniu lekko ostudzić i posypać
cukrem kryształem. Podawać ze
śmietaną ubitą z
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: