Wykonanie
Czy do takiego tytułu trzeba coś jeszcze dodawać? Dla mnie nazwa
mówi sama za siebie - będzie pysznie:)
przepis pochodzi z książki "Cute cakes"11 dkg miękkiego
masła20 dkg
cukru2
jajka19 dkg
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
mlekakilka
śliwek2 łyżeczki
cynamonu w proszku
Śliwki płuczę,dzielę na połówki i usuwam pestki,a następnie kroję na ćwiartki.
Masło miksuję z
cukrem(wcześniej odbieram 2 łyżki
cukru na bok).Gdy powstanie dość jednolita masa dodaję
mąkę,proszek,
sól i skórkę oraz
sok z cytryny,
mleko.Mieszam całość drewnianą łyżką i przekładam do natłuszczonej formy.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Na cieście układam
śliwki wymieszane z 2 łyżkami
cukru z
cynamonem i układamy je na cieście(najlepiej skórką do góry).Piekę do suchego patyczka ok.50 min.Ciasto jest pyszne,a chrupiący wierzch najpyszniejszy:)Smacznego!!!