ßßß Cookit - przepis na Rumsztyk z rozmarynem

Rumsztyk z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 600 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
rozmaryn 5 gałązki
olej 6 łyżek stołowych
masło 3,5 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone warzywa zetrzeć i skropić sokiem z cytryny oraz posypać skórką otartą z wyszorowanej cytryny, solą i pieprzem. Warzywa ugnieść łyżką, aby puściły sok i wymieszać z olejem. Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozbić i uformować rumsztyki. Posmarować je z obu stron warstwą warzyw, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na kilka godzin. Masło rozgrzać w głębokiej patelni, włożyć rumsztyki i obsmażyć z obu stron na rumiano. Podlać winem, dodać gałązki rozmarynu i oczyszczone ząbki czosnku. Dusić ok. 15 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Podawać z ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10550/Rumsztyk-z-rozmarynem