Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 600 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cytryna 1 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
rozmaryn 5 gałązki
olej 6 łyżek stołowych
masło 3,5 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone warzywa zetrzeć i skropić
sokiem z cytryny oraz posypać skórką otartą z wyszorowanej
cytryny,
solą i
pieprzem. Warzywa ugnieść łyżką, aby puściły sok i wymieszać z
olejem. Umyte, osuszone
mięso pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozbić i uformować
rumsztyki. Posmarować je z obu stron warstwą warzyw, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Masło rozgrzać w głębokiej patelni, włożyć
rumsztyki i obsmażyć z obu stron na rumiano. Podlać
winem, dodać gałązki
rozmarynu i oczyszczone ząbki
czosnku. Dusić ok. 15 minut, aż
mięso będzie wystarczająco miękkie. Podawać z
ziemniakami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: