Wykonanie
W Rosji kwas
chlebowy ma długowiekową tradycję. Pili go wszyscy, niezależnie od miejsca w drabinie społecznej. I dziś sprzedaż kwasu jest wyższa niż
gazowanych napoi zza granicy. Nie używa się go wyłącznie do gaszenia pragnienia. Poniżej propozycja pysznej obiadowej pieczeni w tym arcysłowiańskim
napoju.Składniki na 4 porcje:800 g
wołowiny na pieczeń1
marchewka1
pietruszkaćwiartka niedużego
selera1 mała
cebula400 ml kwasu
chlebowegoliść laurowy10 ziaren
pieprzusólolej roślinnyMięso oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym
oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone w plastry warzywa, kwas
chlebowy i
przyprawy. Piec aż
mięso będzie miękkie, często polewając sosem. Po upieczeniu
mięso powinno odpocząć, w tym czasie przecedzić sos do rondelka, w razie potrzeby lekko odparować.
Mięso podawać pokrojone w plastry z sosem i
ziemniakami.