ßßß Cookit - przepis na Ozorki wieprzowe po królewsku

Ozorki wieprzowe po królewsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ozorki wieprzowe 800 gramów
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz, ziarna 4 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
goździki 1 sztuk
cebula 1 sztuk
otarta skórka z cytryny 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
pomarańcze 2 sztuk
cytryna 2 sztuk
banany 3 sztuk
pomidor 2 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
majonez 5 łyżek stołowych
pieprz mielony według uznania
cukier według uznania
natka pietruszki, gałązki według uznania
Wykonanie:
Umyte ozorki natrzeć solą, włożyć do rondla, dodać przyprawy korzenne i obraną, pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu. Miękkie ozorki wyjąć, zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić wzdłużna porcje.
Sos: obrane owoce i pomidory pokroić w kostkę (usunąć pestki). Majonez wymieszać z winem, solą, pieprzem i cukrem, połączyć z owocami.
Porcje ozorka ułożyć na półmisku, lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować gałązkami natki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: ciekawe
Data: 2012-03-11
banan - topowy składnik kuchni polskiej...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5989/Ozorki-wieprzowe-po-krolewsku