Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka ziemniaczana według uznania
mięso wołowe 800 gramów
włoszczyzna 200 gramów
liść laurowy 1 sztuk
bulion drobiowy 1 kostek
koperek 3 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
cukier 1 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, ugotowane
ziemniaki 2
razy zmielić. Wyjąć 1/4 masy, a w jej miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać resztę
ziemniaków,
jajka oraz szczyptę
soli i zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.Opłukane
mięso zalać wrzącą
wodą, dodać oczyszczoną, pokrojona
włoszczyznę,
kostkę rosołową oraz
liść laurowy. Gotować ok. 45 minut, aż
mięso będzie miękkie. Wyjęte z
wywaru mięso pokroić w paseczki. Szklankę przestudzonego, odcedzonego
wywaru wymieszać z
mąką, zagotować i połączyć ze
śmietana, dodać posiekany
koperek.
Mięso włożyć do sosu i mocno zagrzać. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Podawać kluski śląskie z gulaszem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: