ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z gulaszem wołowym

Kluski śląskie z gulaszem wołowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka ziemniaczana według uznania
mięso wołowe 800 gramów
włoszczyzna 200 gramów
liść laurowy 1 sztuk
bulion drobiowy 1 kostek
koperek 3 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
cukier 1 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, ugotowane ziemniaki 2 razy zmielić. Wyjąć 1/4 masy, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać resztę ziemniaków, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.
Opłukane mięso zalać wrzącą wodą, dodać oczyszczoną, pokrojona włoszczyznę, kostkę rosołową oraz liść laurowy. Gotować ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjęte z wywaru mięso pokroić w paseczki. Szklankę przestudzonego, odcedzonego wywaru wymieszać z mąką, zagotować i połączyć ze śmietana, dodać posiekany koperek.
Mięso włożyć do sosu i mocno zagrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać kluski śląskie z gulaszem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11735/Kluski-slaskie-z-gulaszem-wolowym