Wykonanie
Składniki:kości z
mięsem 25 dag
włoszczyzna 15 dag
czosnek 2 ząbki
liść laurowycebula 3 dag
młode buraki z liśćmi 25 dag
śmietana 1 szklanka
mąka 1 łyżkakwas
burakowy lub
ogórkowy 1 szklanka
koperek 2 łyżki
jaja ugotowane na twardo 3
sól,
pieprz,
cukier do smakuWykonanie:Kości z
mięsem umyć, zalać
wodą, dodać
sól zagotować. Usunąć powstałą pianę. Dodać
włoszczyznę,
przyprawy i ugotować. Można odcedzić.
Młode buraki z liśćmi dokładnie umyć pod bieżącą
wodą, pokroić w słupki, włożyć do
wywaru i gotować. Dodać kwas
burakowy lub
ogórkowy, zagotować. Zupę podprawić
śmietaną wymieszaną z
mąką i zagotować. Doprawić do smaku
solą i
cukrem. Obrane
jaja pokroić w ósemki, wyłożyć na talerze, posypać
koperkiem i zalać zupą. Podawać z okraszonymi
ziemniakami wyłożonymi na oddzielnych talerzach.