Wykonanie
Dziś szybki w przygotowaniu klasyczny chłodnik. W oryginalnym przepisie powinno się dodać do niego
szyjki rakowe, które jednak dziś są praktycznie nieosiągalne, szczególnie w normalnej cenie ;)Składniki:duży pęczek
botwinki wraz z młodymi
buraczkami,dwa
ogórki,dwie łyżki posiekanego
koperku,dwa
jajka ugotowane na twardo,dwa ząbki
czosnku750 ml
zsiadłego mlekapół szklanki kwaśnej
śmietanysól,
pieprz.
Botwinkę wypłukać i posiekać,
buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością
wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z
zsiadłym mlekiem i
śmietaną, dodać przekrojone na pół ząbki
czosnku (można też je rozgnieść),
koperek i pokrojone w drobną kostkę
ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami
jajka na twardo, doprawione świeżo mielonym
pieprzem.