Wykonanie
Ostatnio Gosia w Moich Ekspresjach Kulinarnych kusiła mnie sosem
koperkowym. W jednym z ostatnich wpisów na swoim blogu podała bardzo smaczną propozycję obiadu : szwedzkie pulpeciki właśnie w sosie
koperkowym. Samo danie bardzo pyszne, delikatne, sosik - palce lizać :) Gorąco polecam :)
Składniki :40 dag
mięsa wołowo - wieprzowego1/2 startej na tarce o drobnych oczkach
cebuli1
jajko1 łyżka
musztardyłyżka kwaśnej
śmietany1 mała czerstwa
bułka lub ugotowany nieduży
ziemniakokoło 1/ 2 szklanki
mleka ( dałam mniej tyle, żeby
byłka nasiąkła )
sól,
pieprzBułkę namaczamy w
mleku, pozostawiamy do nasiąknięcia. Resztę składników łączymy razem. Dodajemy odciśniętą
bułkę, wyrabiamy
mięso na gładką masę. Formujemy niewlekie pulpeciki. Smażymy na średnim ogniu ( można upiec w piekarnikiu ).Składniki na sos :1 i 1/2 szklanki
bulionu4 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
musztardy1/2 pęczka świerzego posiekanego
koperku1/2
cebuli1 łyżka
mąki ( dałam łyżeczkę
mąki ziemniaczanej )
sól,
pieprzCebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Z
bulionu odlewamy 1/4 szklanki, resztę wlewamy do
cebuli. Doprowadzamy do wrzenia.
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącego
bulionu, wlewamy i mieszamy. Do 1/4 odlanego
bulionu dodajemy łyżkę
mąki, dobrze mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy do całości, mieszamy. Kolejno dokładamy
musztardę,
koperek,
sól,
pieprz do smaku.Pulpeciki polewamy sosem. Mogą być dodatkiem do
ziemniaków,
ryżu jednak najlepiej smakują same z sosem :)Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni