Wykonanie
W tym roku mam na działce obfitość
cukinii dlatego wykorzystuję ją maksymalnie. Polecam pyszne placuszki jako dodatek do gulaszu bądź samego sosu np.
pieczarkowego lub
tymiankowego .
Powiem szczerze, że zjadłam je z pikantnym
ketchupem i były pyyszne ;)
Składniki:950 g obranej i pozbawionej nasion
cukinii (1100 g w całości)500 g obranych
ziemniaków1 duża
cebula1
jajko3 łyżki
mąki1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzuCukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miseczki.
Ziemniaki i obraną
cebulę zetrzeć na drobnych, przełożyć na durszlak.
Cukinia puści sok dlatego należy ją odgnieść z jego nadmiaru. Dodać do odsączonych
ziemniaków. (Po zlaniu soku ziemniaczanego na dnie naczynia osadza się
skrobia, którą dodaję do
ziemniaków.) Dodać resztę składników, wymieszać. Na patelnię nalać 4 łyżki
oleju, na rozgrzany układać i formować placuszki. U mnie 1 łyżka - 1 pacek. Po upieczeniu z 1 strony obrócić na drugą, przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z reszty
oleju.Polecam są bardzo dobre ;)