Wykonanie
Nie lubię.Jesiennej pogody.inspiracja
6 średniej wielkości
ziemniakówcukinia średniej wielkości
jajko5 łyżek
mąkicebulapół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzuZiemniaki obrać i zetrzeć na tarce albo posłużyć się robotem, który ma tarcze z dużymi oczkami do
tarcia.
Cukinię zetrzeć ze skórką.Dodać
cebulę drobno pokrojoną, albo też ją zetrzeć.Dodać
jajko,
mąkę i
przyprawy - całość wymieszać.Na rozgrzanej patelni wylewamy łyżką ciasto, formując placuszki.Smażyć do zbrązowienia z obu stron.
Robot kuchenny, który testuje posiada specjalne tarcze do ścierania warzyw, które spisują się świetnie, bo nie zostawiają dużych kawałków warzyw niestartych. Prędkość jest zawrotna, dzięki
czemu takie placki robi się raz dwa, a ja już nigdy nie połamię palca używając zwykłej tarki - tak, tak ciężki ze mnie przypadek:)