Wykonanie
PDF
Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy.Składniki:0,5 kg
ziemniaków1 bardzo duża
cukinia (ok. 1,5 kg)pół dużej
cebuli lub jedna średnia2
jajkaok. szklanki
mąkisól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:1.
Ziemniaki i
cukinię myjemy a następnie obieramy.2.
Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z
ziemniakami i
cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób.3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo
wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę
soli,
pieprzu,
jajka i
mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane.4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym
oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze.5. Podajemy na słodko z
dżemem,
śmietanką,
cukrem lub na słono z
keczupem.UWAGA: ciasto z
cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi
ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu.Smacznego!!!PDF