ßßß
Na blogu zamieszczałam już przepis na placuszki ziemniaczane idealne do letniego obiadu. Dziś odrobinę zmodyfikowana odsłona tej potrawy.Składniki:0,5 kg ziemniaków1 bardzo duża cukinia (ok. 1,5 kg)pół dużej cebuli lub jedna średnia2 jajkaok. szklanki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:1. Ziemniaki i cukinię myjemy a następnie obieramy.2. Cukinię kroimy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Następnie wraz z ziemniakami i cebulą ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w inny sposób.3. Jeśli w misce mamy zbyt dużo wody zlewamy ją. Dodajemy do masy odrobinę soli, pieprzu, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto takie jak na placuszki ziemniaczane.4. Smażymy na złoto rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Następnie chwilę odsączamy na papierze.5. Podajemy na słodko z dżemem, śmietanką, cukrem lub na słono z keczupem.UWAGA: ciasto z cukinią jest dużo delikatniejsze niż z samymi ziemniakami więc podczas smażenia lepiej robić mniejsze placuszki by nie rozpadały się przy przewracaniu.Smacznego!!!PDF