Wykonanie
Smaczne, delikatne klopsiki w sosie
koperkowym. Pycha!
Składniki:25 dag
mielonego mięsa wieprzowego,25 dag
mielonego mięsa wołowego,1 czerstwa
bułka,1
cebula biała,1
jajko,½ szklanki
śmietany,1 pęczek
koperku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
mąka do panierki,tłuszcz do smażenia.Wykonanie:
Mięso dokładnie wyrobić z namoczoną i odciśniętą
bułką,
jajkiem, posiekaną
cebulą i
przyprawami do smaku. Formować klopsiki, obtaczać w
mące i smażyć na świeżym tłuszczu z obu stron. Następnie wyjąć klopsiki, sos własny zaciągnąć
mąką, w razie potrzeby doprawić, zagotować. Dodać posiekany
koperek,
śmietanę i zagotować. Włożyć klopsiki i możemy podawać z
kaszą,
ryżem i
ziemniakami.