Wykonanie
Każdy chyba zna klopsiki w sosie
koperkowym i każdy je robił chociaż raz. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ameryki nie odkryłam, ale czasem pewne dania warto przypomnieć. Będąc
matką karmiącą najadłam się tych klopsików całkiem sporo oczywiście wersja była bardziej light'owa Stojąc wczoraj w sklepie i myśląc intensywnie co tu na ten obiad zrobić przypomniały mi się właśnie te oto klopsiki. Chodziła za mną ostatnio też
gałka muszkatołowa więc dodałam jej trochę do
mięsa i do sosu. Wyszło bardzo smacznie więc zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:-0,5 kg karczku lub innego
mięsa do zmielenia-1 słodka
śmietana-pęczek
koperku-1 średnia
cebula-1
jajko-2-3 łyżki
tartej bułki lub 1/2 czerstwej
bułki-
mąka (potrzebna do obtoczenia klopsików)-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:
Mięso myjemy i mielimy.
Cebulę obieramy i również mielimy. Jeśli mamy czerstwą
bułkę to chwilę moczymy ją w zimnej wodzie. Gdy zmięknie wyciskamy z niej
wodę i dodajemy do
mięsa. Gdy nie mamy
bułki zwykłej dodajemy 2-3 łyżki
tartej bułki. Wbijamy jedno
jajko i przyprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Ja dałam dosyć sporo. Wszystko razem mieszamy. Formujemy małe klopsiki z
mięsa i obtaczamy je w
mące. Kładziemy na rozgrzany
olej i rumienimy z każdej strony. Następnie podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem ok. 25-30 minut. Do klopsików wlewamy słodką
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy posiekany
koperek. Gdy
sos jest za rzadki to możemy zagęścić go
mąką. Wszystko chwilę razem podgrzewamy na patelni. Gdy sos zgęstnieje możemy podawać do stołu:-))Smacznego