ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
sos boloński duży w słoiku 1 sztuk
pieczarki 400 gramów
cebula 1 sztuk
ser żółty 250 gramów
czosnek 3 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
tymianek według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki obrane i wymyte pokroić w cienkie plastry.Boczek pokroić w cienkie plastry,potem podsmażyć na podgrzanej patelni.Do boczku dodać przygotowane wcześniej ziemniaki i mieszając smaż jeszcze przez około 5 minut.Ułóż w naczyniu żaroodpornym ziemniaki z boczkiem i piecz przez 30 minut pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.Pieczarki umyte pokroić w plastry.Cebule w kostkę,czosnek obrany przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.Podsmażyć cebulę,dodać pieczarki,czosnek i całość smażyć aż woda odparuje.Dodać pieprz,sól i tymianek.Do warzyw dodać sos boloński,wymieszaj i podgrzej.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na ziemniaki wyłóż pieczarki z sosem.Piecz pod przykryciem 20 minut.5 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch serem żółtym.
Uwagi:
Sos boloński duży w słoiku.
Autor: ewelina1_12
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7420/Zapiekanka-ziemniaczana