Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
sos boloński duży w słoiku 1 sztuk
pieczarki 400 gramów
cebula 1 sztuk
ser żółty 250 gramów
czosnek 3 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
tymianek według uznania
olej według uznaniaWykonanie:
Ziemniaki obrane i wymyte pokroić w cienkie plastry.
Boczek pokroić w cienkie plastry,
potem podsmażyć na podgrzanej patelni.Do
boczku dodać przygotowane wcześniej
ziemniaki i mieszając smaż jeszcze przez około 5 minut.Ułóż w naczyniu żaroodpornym
ziemniaki z
boczkiem i piecz przez 30 minut pod przykryciem w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.
Pieczarki umyte pokroić w plastry.
Cebule w kostkę,
czosnek obrany przecisnąć przez wyciskarkę do
czosnku.Podsmażyć
cebulę,dodać
pieczarki,
czosnek i całość smażyć aż
woda odparuje.Dodać
pieprz,
sól i
tymianek.Do warzyw dodać
sos boloński,wymieszaj i podgrzej.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na
ziemniaki wyłóż
pieczarki z sosem.Piecz pod przykryciem 20 minut.5 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch
serem żółtym.Uwagi:
Sos boloński duży w słoiku.Autor: ewelina1_12Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
GrzybówPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: