Wykonanie
Share the post "Kremowe
ziemniaki z
grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne
ziemniaki z
grzybami w pysznym sosie
śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy
cebulkę z
czosnkiem, następnie dodajemy
pieczarki i
ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w
śmietance, pycha! Zapraszam!Scroll down for recipe in English
Kremowe
ziemniaki z
grzybami(4 porcje)Składniki:2 łyżki
oleju roślinnego1/2 dużej
cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki2 ząbki
czosnku, drobno posiekane250 g
pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę1/4 szklanki
białego wina4
ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę3/4 szklanki słodkiej
śmietanki 18 lub 36 %
sól i
pieprznatka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej
olej, dodaj
cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj
czosnek i
pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej
wino i gotuj aż praktycznie odparuje.Dodaj do patelni
ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.Dodaj
śmietankę, dopraw
solą i
pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż
ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę
wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.Posyp posiekaną
natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2 tbsp vegetable oil1/2 large onion, thinly sliced2 garlic cloves, minced250 g button mushrooms, cut into large dice1/4 cup white
wine4 potatoes, peeled cut into large dice3/4 cup creamsalt and pepperparsley to garnishPreparation:On a large pan heat on medium heat oil, add onions and cook for 3-4 minutes. Add garlic and mushrooms and cook for about 10 minutes. Add
wine and keep cooking until it evaporates.Add potatoes and cook, stirring occasionally for 10 minutes.Add cream, some salt and pepper and reduce heat to low. Cover with a tight lid and cook for about 15-20 minutes or until the potatoes are cooked through. Add some water if sauce is too thick. Season to taste if necessary.Garnish with fresh parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "Kremowe
ziemniaki z
grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"