ßßß Cookit - przepis na Schab ziołowy

Schab ziołowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
schab 1,2 kilogramów
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki według uznania
rosół 1 , 5 szklanek
szparagi konserwowe 2 puszka
groszek cukrowy 500 gramów
wino białe 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i odciąć z wierzchu białe błonki, natrzeć sola oraz pieprzem. Można dodatkowo skropić go sokiem cytrynowym. Wyciąć 2 podłużne kliny. Wycięte mięso pokroić i zmiksować. Zmiksowane mięso wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekana natką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można tez dodać posiekany koperek i tymianek. Farszem wypełnić kliny wycięte w schabie. Całość związać nicią i ułożyć w brytfannie. Piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia podlać mięso szklanka rosołu, a potem co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.
Osączyć szparagi. Groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Resztę rosołu podgrzać z winem. Masło utrzeć z żółtkami, powoli, cienkim strumieniem dolewać gorący rosół z winem, mieszając energicznie, by sos się nie zważył. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
Pieczeń przełożyć na ogrzany półmisek, obłożyć warzywami i polać sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10294/Schab-ziolowy