Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
schab 1,2 kilogramów
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki według uznaniarosół 1 , 5 szklanek
szparagi konserwowe 2 puszka
groszek cukrowy 500 gramów
wino białe 0,5 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
żółtka 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i odciąć z wierzchu białe błonki, natrzeć
sola oraz
pieprzem. Można dodatkowo skropić go
sokiem cytrynowym. Wyciąć 2 podłużne kliny. Wycięte
mięso pokroić i zmiksować. Zmiksowane
mięso wymieszać z roztartym
czosnkiem i posiekana
natką. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Można tez dodać posiekany
koperek i
tymianek. Farszem wypełnić kliny wycięte w schabie. Całość związać nicią i ułożyć w brytfannie. Piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia podlać
mięso szklanka rosołu, a
potem co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.Osączyć
szparagi.
Groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Resztę rosołu podgrzać z
winem.
Masło utrzeć z
żółtkami, powoli, cienkim strumieniem dolewać gorący rosół z
winem, mieszając energicznie, by sos się nie zważył. Doprawić do smaku
solą oraz
sokiem z cytryny.Pieczeń przełożyć na ogrzany półmisek, obłożyć warzywami i polać sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: