Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
mak w puszce 900 gramów
śmietana gęsta 1200 mililitrów
galaretka cytrynowa 1 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
herbatniki 200 gramówgotowa masa czekoladowa do
tortów 1 sztuk
ananasy w puszce 1 sztuk
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
czekolada w proszku 2 łyżek deserowychWykonanie:Wykonanie
biszkoptu czekoladowego: do naczynia dać 4 całe
jajka (o temperaturze pokojowej), dodać 4 łyżki
cukru, 10 gr
cukru waniliowego,szczyptę
soli i ubijać mikserem na puch (dość długo). Wymieszać 4 łyżki
mąki tortowej z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej, z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i 2 łyżeczkami
czekolady w proszku. Tę mieszankę powoli wsypywać do ubitych
jajek i delikatnie łyżką połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyró3wnać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Wykonanie masy makowej:
mak z puszki wyłożyć do miseczki i dobrze wymieszać.
Mak wyłożyć na zimny
biszkopt i wyrównać. Wykonanie masy śmietanowej: Wcześniej przygotować
galaretkę cytrynową ( może być inna) wg przepisu na opakowaniu (do przygotowania tej
galaretki można wykorzystać zalewę z
ananasów). Zastygniętą
galaretkę pociąć , łyżeczką na drobne kawałeczki. Gęstą
śmietanę wymieszać mikserem z 10 gr
cukru waniliowego i z
cukrem do smaku oraz z 2 łyżkami
soku cytrynowego. 3 łyżki
żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną
żelatynę rozprowadzić w kilku łyżkach
śmietany i powoli wlewać do pozostałej, cały czas ubijając mikserem, tak długo, aż
śmietana się ubije. Do ubitej
śmietany wsypać
galaretkę w kawałeczkach i dobrze łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na
mak i wyrównać, a na to rozłożyć
herbatniki. Przygotowanie masy czekoladowej: masę
czekoladową należy wykonać wg przepisu na opakowaniu i równo rozłożyć na herbatnikach.
Ananasy odcedzić z zalewy, pokroić na drobne kawałeczki i rozłożyć na
masie czekoladowej. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki. Złożenie ciasta:
biszkopt czekoladowy -
mak -
bita śmietana -
herbatniki - masa czekoladowa -
ananasy -
wiórki kokosowe.Uwagi:Zimny
biszkopt umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na nim kolejno warstwami złożyć ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: