Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 łyżek deserowych
cukier 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak suchy 2 łyżek stołowych
olejek rumowy według uznania
śmietana gęsta 1 litrów
żelatyna 4 łyżek stołowychmasa makowa z puszki (duża)1 , 5 sztuk
herbatniki 200 gramów
ananasy z puszki 1 sztukmasa czekoladowa gotowa 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
sok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka ubić mikserem z 4 łyżkami
cukru, 1
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i 2 łyżkami suchego
maku oraz kilka kropelek
olejku rumowego, i delikatnie łyżką wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor. Wystudzić.Masa makowa:
mak wyjąć z puszki i wymieszać.Masę
czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu.Masa śmietanowa: gęstą
śmietanę ubić z
cukrem do smaku i
cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami
soku z cytryny, dodać
żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuszczoną na ogniu. Mikserem chwilę ubijać.
Ananasy osączyć i pokroić na małe cząstki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu(wykorzystując zalewę z
ananasów +
woda).Złożenie ciasta: blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, na dnie umieścić placek
biszkoptowy - połowa masy czekoladowej - masa makowa - masa śmietanowa -
herbatniki - reszta masy czekoladowej - cząstki
ananasa zalane tężejącą
galaretką - całość obsypać obficie wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: