Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mak 1 sztuk
serek homogenizowany 1 kilogramów
śmietana 0.5 szklanek
olejek migdałowy według uznania
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
żelatyna 3 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 0.5 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Wykonanie
biszkoptu: całe
jajka ubić z
cukrem (4 łyżki),
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przelać na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 0k. 20 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor.Wykonanie masy makowej : wyjąć z puszki i dobrze wymieszać.Wykonanie masy serowej:
serek, mikserem, połączyć ze
śmietaną, dosładzając do smaku, dodać zapach. Namoczoną w 3 łyżkach zimnej
wody żelatynę rozpuścić na małym ogniu i połączyć z
serem.Złożenie ciasta:
biszkopt - masa makowa - masa serowa -
herbatniki oblane polewą i posypane wiórkami kokosowymi.Wykonanie polewy: wszystkie składniki , mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (
kakao,
margaryna,
cukier 0,5 szklanki,
mleko,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka. Ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia a kroić po kilku godzinach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor:
jaaaData: 2011-04-14łanie wyglada ; )Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: