Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne ciasto z
makiem na różne okazje. Łatwe w wykonaniu. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasa makowa 1 puszka
dżem porzeczkowy według uznania
śmietana 800 mililitrów
jogurt naturalny 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka wisniowa 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier według uznania
herbatniki 200 gramówmasa do
tortów czekoladowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka o temp. pokojowej, 5 łyżek
cukru,
cukier waniliowy oraz szczyptę
soli ubić mikserem na puch (8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 5 łyżkami
maki tortowej wymieszanej z
maka ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Zimny
biszkopt posmarować
dżemem i umieścić w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Na
dżemie rozsmarować wymieszaną masę
makową.Masa
śmietanowo - jogurtowa: wcześniej przygotować
galaretkę w/g przepisu na opakowaniu i pozostawić do zastygnięcia. 2/3
galaretki pociąć łyżeczką na takie średniej wielkości cząstki.Gęstą, schłodzoną
śmietanę ubić mikserem z
jogurtem,
cukrem waniliowym oraz
cukrem do smaku. Dodać namoczoną wcześniej w kilku łyżkach zimnej
wody i rozpuszczoną, na małym ogniu, rozprowadzoną w kilku łyżkach masy,
żelatynę. Całość chwilę ubijać. Dodać pociętą
galaretkę i wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na tej
masie poukładać
herbatniki.Masę
czekoladową wykonać w/g przepisu na opakowaniu i równomiernie rozsmarować na ciastkach. Widelcem na
masie porobić dekoracyjne wzorki i udekorować resztą
galaretki oraz wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: