ßßß Cookit - przepis na Tortowe ciasto z makiem

Tortowe ciasto z makiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne ciasto z makiem na różne okazje. Łatwe w wykonaniu. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masa makowa 1 puszka
dżem porzeczkowy według uznania
śmietana 800 mililitrów
jogurt naturalny 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
galaretka wisniowa 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier według uznania
herbatniki 200 gramów
masa do tortów czekoladowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temp. pokojowej, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch (8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 5 łyżkami maki tortowej wymieszanej z maka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach na złoty kolor, wystudzić.
Zimny biszkopt posmarować dżemem i umieścić w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia. Na dżemie rozsmarować wymieszaną masę makową.
Masa śmietanowo - jogurtowa: wcześniej przygotować galaretkę w/g przepisu na opakowaniu i pozostawić do zastygnięcia. 2/3 galaretki pociąć łyżeczką na takie średniej wielkości cząstki.
Gęstą, schłodzoną śmietanę ubić mikserem z jogurtem, cukrem waniliowym oraz cukrem do smaku. Dodać namoczoną wcześniej w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną, na małym ogniu, rozprowadzoną w kilku łyżkach masy, żelatynę. Całość chwilę ubijać. Dodać pociętą galaretkę i wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na tej masie poukładać herbatniki.
Masę czekoladową wykonać w/g przepisu na opakowaniu i równomiernie rozsmarować na ciastkach. Widelcem na masie porobić dekoracyjne wzorki i udekorować resztą galaretki oraz wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10422/Tortowe-ciasto-z-makiem