ßßß Cookit - przepis na Pianka czekoladowo-jogurtowa

Pianka czekoladowo-jogurtowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 3 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada w proszku 9 łyżek deserowych
jogurt naturalny 1600 mililitrów
cukier według uznania
żelatyna 5 łyżek stołowych
herbatniki 200 gramów
polewa czekoladowa lub kakaowa 1 sztuk
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu czekoladowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i z 2 łyżeczkami czekolady w proszku, delikatnie, łyżką, połączyć i przelać do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut. Wykonanie pianki czekoladowo-jogurtowej: do dużego naczynia przelać jogurt, dodać rozpuszczonych w niewielkiej ilości gorącej wody 7 łyżeczek czekolady w proszku, roztrzepać mikserem dosładzając do smaku. Dodać namoczoną i rozpuszczoną na ogniu żelatynę i ubijać mikserem tak długo,aż powstanie pianka (masa będzie taka pulchna i powiększy swą objętość). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim umieścić zimny biszkopt, na którym rozłożyć ubitą piankę i wyrównać. Na piance poukładać herbatniki. Całość oblać polewą czekoladową lub kakaową i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4310/Pianka-czekoladowo-jogurtowa