Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 100 gramów
marchewka 2 sztuk
ogórki 4 sztuk
cebula 2 sztuk
mięso mielone 300 gramów
bulion 0,5 litrów
tymianek 4 gałązki
olej 1 łyżek deserowych
przecier pomidorowy 200 gramówzasmażka błyskawiczna 1 łyżek stołowych
ser żółty 80 gramów
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Ryż ugotować. Oczyszczoną
marchewkę pokroić w kosteczkę, gotować 5 minut i odcedzić. Grube
ogórki obrać, rozciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z połową posiekanej
cebuli,
ryżem i
marchewką. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
papryka i napełnić
ogórkowe łódeczki. Ułożyć je w 2 formach żaroodpornych. Do każdej wlać po szklance
bulionu. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odcedzić
wywar.Resztę
cebuli poddusić na
oleju. Zalać
wywarem z uduszonych
ogórków oraz
przecierem pomidorowym. Dodać posiekany
tymianek, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Powstały sos zagęścić zasmażką.
Ogórki w formach posypać
startym serem i ponownie wstawić do piekarnika w tej samej temperaturze i zapiekać, aż
ser się rozpuści. Faszerowane
ogórki podawać z przygotowanym
sosem pomidorowym i
pieczywem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: