ßßß Cookit - przepis na Zapiekane łódeczki

Zapiekane łódeczki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 100 gramów
marchewka 2 sztuk
ogórki 4 sztuk
cebula 2 sztuk
mięso mielone 300 gramów
bulion 0,5 litrów
tymianek 4 gałązki
olej 1 łyżek deserowych
przecier pomidorowy 200 gramów
zasmażka błyskawiczna 1 łyżek stołowych
ser żółty 80 gramów
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ryż ugotować. Oczyszczoną marchewkę pokroić w kosteczkę, gotować 5 minut i odcedzić. Grube ogórki obrać, rozciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Mięso wymieszać z połową posiekanej cebuli, ryżem i marchewką. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryka i napełnić ogórkowe łódeczki. Ułożyć je w 2 formach żaroodpornych. Do każdej wlać po szklance bulionu. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odcedzić wywar.
Resztę cebuli poddusić na oleju. Zalać wywarem z uduszonych ogórków oraz przecierem pomidorowym. Dodać posiekany tymianek, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Powstały sos zagęścić zasmażką. Ogórki w formach posypać startym serem i ponownie wstawić do piekarnika w tej samej temperaturze i zapiekać, aż ser się rozpuści. Faszerowane ogórki podawać z przygotowanym sosem pomidorowym i pieczywem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10222/Zapiekane-lodeczki