Wykonanie
Papryki faszerowane z
sosem pomidorowym idealne na obiad, upieczone papryczki podawać same lub jako dodatek do
ziemniaków.
Składniki:- 3-4 duże
papryki,- 500g
mięsa mielonego,- 1 woreczek
ryżu,- 1
cebula,-
sól,
pieprz do smaku,- 200g
sera żółtego,- 1 szklanka
przecieru pomidorowego,-
olej do smażenia.
Ryż ugotować w osolonej wodzie w gprzepisu na opakowaniu.
Paprykę umyć. Od
papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną
cebulkę, zeszklić
cebulę.
Mięso przyprawić do smaku, dodać dodać do
cebuli, kiedy
mieso się zarumieni, wlać przecież
pomidorowy. Dodać ugotowany
ryż i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i nafaszerować. Przykryć odciętą częścią
papryki, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.
Papryki piec przez ok. 45-50min, wyjąć posypać startym
żółtym serem i podpiec jeszcze ok. 5-10 minut do momentu aż
ser się rozpuści.
Smacznego,
Kasia ; )