Wykonanie
Korzystam z sezonu
cukiniowego, jak
mogę.
Cukinie teraz dorodne, smaczne. Czy Wy też czujecie różnice w smakach warzyw dojrzałych na słońcu i tych ze szklarni? Najbardziej smakują mi dostępne teraz polne
pomidory, drobniejsza, niż ta ze szklarni
papryka,
cukinie i
kabaczki.Kształt
cukinii aż prosi się o to, żeby ja nafaszerować. Jeżeli zrobimy to
ryżem z dodatkami, może stanowić samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne.
Soki z nadzienia wnikają w
cukinię, zmieniając jej smak…
Pora na przepis:duża
cukiniaok. 30 dkg
mielonego mięsacebulapaprykaszklanka
ryżupomidorżólty sersól,
pieprz,
majeranekolejbulionCukinię obrać, wydrążyć, nasolić w środku i z zewnątrz. Pokroić
cebulę w kostkę, podsmażyć na
oleju, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę. Włożyć
mielone mięso, podsmażyć, dodać
sól,
pieprz i
majeranek. Wsypać
ryż, zamieszać, dodać
bulionu dwa
razy tyle, ile jest masy. Można dusić w rondlu, albo przełożyc do odpowiedniego naczynia i wstawić do kuchenki mikrofalowej na ok. 15 min na 700 W.Masą nadziać
cukinię, położyć na nią plastry
pomidora, posypać startym
żóltym serem i wstawić do piekarnika na 170 C ( z termoobiegiem) na około 20 min. Podawać z sezonową surówką ( witamin nigdy nie za dużo!), można polać
keczupem. Smacznego!