Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta 1 sztuk
ryż 1 kilogramów
mięso mielone 1 kilogramów
vegeta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
cebula 2 sztuk
smalec 0.5 kostek
liście laurowe 5 sztukWykonanie:
Ostrym, szpiczastym nożem wyciąć z
kapusty głąb, tak aby nie uszkodzić liści
kapusty. W dużym garnku zagotować
wodę i włożyć do niej główkę
kapusty (musi być cała w wodzie). Przykryć pokrywką i pozostawić, aby liście się zaparzyły.
Młoda kapusta parzy się szybko, natomiast stara musi zaparzać się dość długo. Stopniowo wyciągać listki te, które już poodchodziły od główki. Z ostygniętych liści powycinać zgrubienia.Przygotowanie farszu:do dużego garnka powoli wsypywać
ryż, przebierając z nieczystości.
Ryż kilka krotnie wypłukać w zimnej wodzie i ugotować na pół miękko ( ma być dobrze zaparzony lecz nie ugotowany). Do sypkiego, pół miękkiego
ryżu dodać
mięso mielone i podsmażoną na
smalcu, oczyszczoną i drobno, pokrojoną
cebulę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, doprawiając przyprawą jarzynową,
pieprzem i
solą. Farsz łyżką nakładać do przygotowanych liści i zawijać zgrabne gołąbki.Do dość dużego garnka włożyć specjalną podstawkę do gotowania gołąbków, wlać
wody do wysokości podstawki. Tymi największymi liśćmi z
kapusty wyścielić podstawkę, a na nich układać gołąbki. Każdą warstwę gołąbków posolić i pomiędzy gołąbkami powkładać kilka listków laurowych. Gołąbki układać tak, aby na górze były te najmniejsze. Ostatnią warstwę przykryć pozostałymi listkami. gotować pod przykrywką, na małym ogniu, do miękkości
kapusty. Gołąbki z
młodej kapusty gotują się szybciej (ok. 1 - 1,5 godz.), natomiast ze starej dłużej(ok. 3 godzin).Uwagi:duża
kapusta - najlepiej
młoda,
mięso mielone wieprzowo-wołowe,Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaKomentarze:Autor: jacek2Data: 2012-02-04
Miesa MUSI byc wiecej niz
ryzu !!! Ja przyzadzam 1 czesc
ryzu na 3 czesci
miesa ...Autor: monikaData: 2011-06-19wlasnie zrobilam golabki wyszly przepyszne ;)Autor: rozaData: 2010-10-05przepyszne dziekiAutor:
LociaData: 2010-06-23ja dodaje jeszcze konserwę i
przecier pomidorowy mieszam to z farszem i wychodzi przepyszne wszyscy się zajadają ... ;]Autor: DarisData: 2010-06-03super przepis dziekiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: