Wykonanie
Do zużycia było
mielone mięso wołowe, chwila rozkminki i padło na pierogi z
mięsem. Nie znalazłam przepisu, który by mi pasował więc skorzystałam z kilku i tak są moje pierwsze pierogi z
mięsem :)
Składniki na farsz :500 g
mielonego mięsa wołowego ( może być
mięso ugotowane z rosołu zarówno wołowe jak i drobiowe )2 większe
cebulesól,
pieprz1 duża
marchew, kawałek
pietruszki,
selera, nać
pietruszki, opalona
cebula ( w przypadku kiedy wykorzystujemy
mięso z rosołu wykorzystujemy również z niego warzywa )4 kulki
ziela angielskiegoliść laurowyPonad to :Ulubione ciasto na pierogiDo garnka przekładamy warzywa,
natkę pietruszki i
mięso. Gotujemy aż
mięso będzie ugotowane. Odstawiamy do ostygnięcia.2
cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor.Przestudzone
mięso przekładamy do miski, dodajemy warzywa z
wywaru i podsmażoną wcześniej
cebulkę. Doprawiamy sporą ilością
pieprzu,
soli, można użyć również ulubionych mieszanek przypraw. Całość miksujemy na gładka masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy miksując dolewamy stopniowo niewielką ilość
wywaru w , którym gotowało się
mięso i warzywa.W przypadku
mięsa, które wykorzystujemy np. z rosołu od razu miksujemy z warzywami,
cebulą i
przyprawami.Zagniatamy ciasto na pierogi. Pozostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. Następnie szklanką wykrawamy kółka, na środku każdego koła układamy kulkę farszu
mięsnego wielkości mniej więcej
orzecha włoskiego, zlepiamy brzegi.Gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z podsmażoną
cebulą.Smacznego :)