Wykonanie
Przyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam samodzielne zrobienie gołąbków.Dzisiaj z pełną odpowiedzialnością, po czasie spędzonym w kuchni przy gołąbkach stwierdzam, że nie są aż tak trudne do wykonania, a ich smak rekompensuje nam "stracony" czas.Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na
matkę i córkę) są najlepsze;)Serdecznie polecam;)
Składniki:2 kg karczku8
cebul8 woreczków
ryżu5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiego0,5 kostki
smalcusłoiczek
koncentratu pomidorowegosól do smaku
pieprz do smaku
wegeta do smakuczerwona
słodka paprykakapustaWykonanie:
Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach
smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W
między czasie ugotować
ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić.
Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.Gdy
cebula i
ryż będą już chłodne, dodać je do
mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku
wegetą,
pieprzem,
solą oraz
słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie odpowiednią porcję farszu owinąć w liść
kapusty i dość ściśle układać (jeden obok drugiego) w gęsiarce. Gdy zapełnimy już nasze naczynie, gołąbki oprószamy
słodką papryką, dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę
smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek
przecieru pomidorowego z
wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi
kapusty, dopełniamy
wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny.Smacznego;)