ßßß Cookit - przepis na Gołąbki - najlepsze

Gołąbki - najlepsze

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam samodzielne zrobienie gołąbków.
Dzisiaj z pełną odpowiedzialnością, po czasie spędzonym w kuchni przy gołąbkach stwierdzam, że nie są aż tak trudne do wykonania, a ich smak rekompensuje nam "stracony" czas.
Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są najlepsze;)
Serdecznie polecam;)
Składniki:
2 kg karczku
8 cebul
8 woreczków ryżu
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 kostki smalcu
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
wegeta do smaku
czerwona słodka papryka
kapusta
Wykonanie: Mięso oczyścić, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, pozostawić do ostygnięcia. W między czasie ugotować ryż, powinien być lekko surowy, ostudzić. Kapustę sparzyć i rozdzielić liście.
Gdy cebula i ryż będą już chłodne, dodać je do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku wegetą, pieprzem, solą oraz słodką papryką, dokładnie wymieszać, odstawić na około 30 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie odpowiednią porcję farszu owinąć w liść kapusty i dość ściśle układać (jeden obok drugiego) w gęsiarce. Gdy zapełnimy już nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy i smażymy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/goabki-najlepsze.html