Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
filety z ryby 800 gramów
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
białka 2 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznaniaziarenka
pieprzu według uznania
sól według uznania
marchewka 1 sztukWykonanie:
Rybę opłukać i osączyć. warzywa oczyścić.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę przekroić na pół,
cebulę na ćwiartki. Warzywa zalać 1,5 litra
wody, dodać
przyprawy i gotować 30 minut.
wywar przecedzić, włozyć filety i gotować na małym ogniu 20 minut. Zostawić w wywarze do ostygnięcia,
potem wyjąć.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody.
Wywar odparować tak, by zostało 3/4 litra płynu, ostudzić. do
wywaru dodać
ocet,
białka, rozpuszczoną
żelatynę i mocno ubić. Powoli podgrzewać, aż do momentu wrzenia i odstawić na 30 minut. Zebrać pianę z wierzchu, a galaretę przecedzić przez gęste sito lub płótno. doprawić do smaku.
Rybę pokroić na kawałki. Ugotowaną
marchewkę pokroić w paski, a
selera i
pietruszkę w słupki. W głębokiej salaterce układać warstwami
rybę i warzywa, przykryć listkami
natki. Zalać
galaretką i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed wyłożeniem galarety na półmisek, salaterkę owinąć na chwilę ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie.Uwagi:
Filet z ryby:
dorsz,
szczupak,
karp.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: szczecinfacetData: 2011-12-23
marchewke pokroic w: paski a pietruche w slupli a to nie to samo ? Chyba chodzilo Ci:
marchewke w plastry jak widze na zdjeciu :-)
[email protected]Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: