ßßß Cookit - przepis na Tarta prowansalska

Tarta prowansalska

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 225 gramów
masło 100 gramów
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
pomidory suszone 3 sztuk
oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżek stołowych
woda 4 łyżek stołowych
ser zółty 50 gramów
bakłażan 1 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
bazylia 1 łyżek deserowych
papryka 2 sztuk
pomidory suszone 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
oregano 0,5 łyżek deserowych
pomidory konserwowe 400 gramów
ocet winny 1 łyżek stołowych
mozzarella 100 gramów
oliwki czarne 0,5 szklanek
listki bazylii 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: zagnieść masło z przesiana maka, wsypać zioła prowansalskie, dodać 3 posiekane suszone pomidory oraz łyżkę oliwy z tych pomidorów i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki.
Umyty bakłażan pokroić na plastry, ułożyć na blasze, posypać suszona bazylią i polać połowa oliwy. Piec 25 minut w 180 stopniach. oczyszczone papryki pokroić na małe kawałki. W rondlu rozgrzać pozostała oliwę, podsmażyć zmiażdżony czosnek z oregano, dodać 2/3 papryki i dusić 5 minut. Wlać pomidory z zalewą, dodać ocet i gotować na małym ogniu 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pokroić mozzarelle, a żółty ser zetrzeć na grubej tarce.
Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę. Piec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, polać sosem, a na wierzchu położyć kawałki mozzarelli i bakłażana, posypać papryką, bazylią, oliwkami i żółtym serem. Piec jeszcze 20 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10680/Tarta-prowansalska