Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 225 gramów
masło 100 gramów
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
pomidory suszone 3 sztuk
oliwa z
suszonych pomidorów 1 łyżek stołowych
woda 4 łyżek stołowych
ser zółty 50 gramów
bakłażan 1 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
bazylia 1 łyżek deserowych
papryka 2 sztuk
pomidory suszone 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
oregano 0,5 łyżek deserowych
pomidory konserwowe 400 gramów
ocet winny 1 łyżek stołowych
mozzarella 100 gramów
oliwki czarne 0,5 szklaneklistki
bazylii 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: zagnieść
masło z przesiana
maka, wsypać
zioła prowansalskie, dodać 3 posiekane
suszone pomidory oraz łyżkę
oliwy z tych
pomidorów i
wodę. Zagnieść ciasto, owinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki.Umyty
bakłażan pokroić na plastry, ułożyć na blasze, posypać suszona
bazylią i polać połowa
oliwy. Piec 25 minut w 180 stopniach. oczyszczone
papryki pokroić na małe kawałki. W rondlu rozgrzać pozostała
oliwę, podsmażyć zmiażdżony
czosnek z
oregano, dodać 2/3
papryki i dusić 5 minut. Wlać
pomidory z zalewą, dodać
ocet i gotować na małym ogniu 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pokroić
mozzarelle, a
żółty ser zetrzeć na grubej tarce.Rozwałkowanym
ciastem wylepić tortownicę. Piec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, polać sosem, a na wierzchu położyć kawałki
mozzarelli i
bakłażana, posypać
papryką,
bazylią,
oliwkami i
żółtym serem. Piec jeszcze 20 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: