ßßß Cookit - przepis na Filety kurczaka w boczku

Filety kurczaka w boczku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z kurczaka 4 sztuk
boczek wędzony plastry 8 sztuk
cebula czerwona 1 sztuk
pieczarki 6 sztuk
wino białe 0,5 szklanek
czosnek 3 ząbki
oliwa 5 łyżek stołowych
skórka otarta z cytryny 1 łyżek deserowych
rozmaryn - gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety ułożyć płasko na desce, przekroić wzdłuż na pół, by z każdego powstały 2 płaty. Skropić winem wymieszanym z oliwą, posypać posiekanym czosnkiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 1,5h.
Oczyszczoną cebulę i pieczarki pokroić na plasterki. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek cebuli i pieczarki oraz małą gałązkę rozmarynu. Ciasno owinąć paskiem boczku i spiąć wykałaczką. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, często smarując marynatą z wina. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Kaija
Data: 2009-07-05
Rewelacja!!! Cała rodzina zachwalała :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6544/Filety--kurczaka-w-boczku