ßßß
Smaczne, pachnące miodem ,cytryną i przyprawami , ze złocistą skorupką ,a przede wszystkim bardzo łatwe do przygotowania mięso z piersi kurczaka.Wystarczy przyprawić mięso włożyć do foremki i wstawić do piekarnika.Wszystkie czynności wykonujemy w zaledwie kilka minut. Jedynie pieczenia wymaga „odrobinę” czasu./ok.40 min./
Składniki /na 4 osoby/
500 g mięsa z piersi kurczaka1 ząbek czosnku¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka miodu4 łyżki soku z cytryny4 plasterki cytrynysól i pieprz do smakuWykonanie:Mięso dokładnie umyć, osuszyć.Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.Miód wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn , sól, pieprz i i sok z cytryny.Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.Obłożyć plasterkami cytryny , polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 st . ok 40-50 min.W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z selera i żurawiny .
A tutaj plastry piersi z "frytkami" selerowymi na liściu sałaty.