ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny

Zakamarki mojej kuchni: Pierś z kurczaka w miodzie z plasterkami cytryny

nazwa

Wykonanie

Smaczne, pachnące miodem ,cytryną i przyprawami , ze złocistą skorupką ,a przede wszystkim bardzo łatwe do przygotowania mięso z piersi kurczaka.
Wystarczy przyprawić mięso włożyć do foremki i wstawić do piekarnika.
Wszystkie czynności wykonujemy w zaledwie kilka minut. Jedynie pieczenia wymaga „odrobinę” czasu./ok.40 min./
Składniki /na 4 osoby/
500 g mięsa z piersi kurczaka
1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki rozmarynu/posiekany/
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
4 łyżki soku z cytryny
4 plasterki cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Polówkę cytryny/ umytej i sparzonej/ pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.
Miód wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn , sól, pieprz i i sok z cytryny.
Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Obłożyć plasterkami cytryny , polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 st . ok 40-50 min.
W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z dowolnymi dodatkami.
Mięso bardzo smakowało mi z dodatkiem surówki z selera i żurawiny .
A tutaj plastry piersi z "frytkami" selerowymi na liściu sałaty.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/piers-z-kurczaka-w-miodzie-z.html