ßßß
Składniki (na 2 porcji):- 300g piersi z kurczaka- 2 łyżki soku z cytryny- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu- sól, tymianek- posypka ziołowa: 1 łyżeczka listków tymianku, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1. Zrób marynatę - wymieszaj sok z cytryny z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja.2. Pierś podziel na mniejsze kawałki i lekko spłaszcz (nie tłucz).3. Zalej piersi marynatą (w miseczce lub woreczku foliowym) i wstaw do lodówki na pół godziny.
4. Przygotuj posypkę ziołową, mieszając wszystkie jej składniki.5. Mięso osącz i smaż na patelni.6. Na każdym usmażonym kawałku ułóż porcję posypki ziołowej.