ßßß Cookit - przepis na Pizza tradycyjna

Pizza tradycyjna

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 1 sztuk
szynka 100 gramów
jajka 4 sztuk
ser edamski 150 gramów
mleko 0,5 szklanek
olej roślinny według uznania
oregano według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mąkę wyrobić z 4 żółtkami oleju, szczyptą soli, proszkiem( proszek do pieczenia powinien być niesłodzony) i odrobiną ciepłej wody(wody tyle by łatwo było wyrobić ciasto)Z wyrobionego ciasta zrobić kulkę, przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pieczarki wymyć i obrać pokroić w paseczki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach szynkę pokroić w drobne paseczki. Jajka ubić z mlekiem,solą i pieprzem. Niską foremkę natłuścić , wsypać lekko mąkę i wyłożyć ciastem, formując troszkę wyżej brzegi. Posypać pieczarkami i serem i szynką, zalać masą jajeczną, posypać oregano i na wierzch dodać kilka wiórków masła. Piec około 30 minut w gorącym piekarniku około 180 stopni C.
Uwagi:
Zamiast szynki można dodać salami bądź inną ulubioną wędlinę.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-30
proste jest najlepsze
Autor: Floress
Data: 2008-12-30
średnie ciasto, jakieś takie nie jak na pizzę
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4325/Pizza-tradycyjna-