ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomaliny 250 gramówlaska wanilii 2 sztukmasło 150 gramówcukier waniliowy 2 sztukmąka 200 gramówsól 2 szczyptajajka 5 sztukSerek kremowy 1 sztuklikier cytrynowy 4 łyżek stołowychcukier puder 4 łyżek stołowychśmietana kremowa 100 mililitrówWykonanie:Wanilię zagotować ze szklanka wody, dodając masło i 2 szczypty soli. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i cukier waniliowy, wymieszać trzepaczką. Garnek ustawić ponownie na małym ogniu i mieszać tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki, biały nalot. Przestudzić, mieszając, kolejno wbijać jajka. Połowę ciasta przełożyć do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm i wycisnąć na blachę, wyścielona papierem do pieczenia, 10 serduszek o grubości 1 cm i średnicy ok. 8 cm. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, az zrobią się złote. Po wyłączeniu, pozostawić w piekarniku na ok. jeszcze 5 minut. W czasie pieczenia ciastek nie otwierać piekarnika.Serduszka przekroić w poprzek na połówki i pozostawić do wystygnięcia. Ponownie nagrzać piekarnik do 200 stopni i upiec serduszka z drugiej porcji ciasta.Oczyszczone maliny rozdrobnić, przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z serkiem, likierem i cukrem pudrem. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą malinową. Gotowy krem włożyć do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wycisnąć go równomiernie na dolna część każdego serduszka. Przykryć drugim serduszkiem i udekorować całymi malinami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: