Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier puder 75 gramów
sól 1 szczypta
masło 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
maki,
cukru,
cukru waniliowego,
soli i pokrojonego
masła zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić od niego ok. 250g i zawinąć w folię. Do pozostałego ciasta dodać
kakao, zagnieść i tez zawinąć w folie. Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Żółtko oddzielić od
białka. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować na prostokąty, każdy ok. 25x16 cm. Ciemne ciasto posmarować
białkiem i polozyc na nie jasne ciasto. Zrolować od dłuższej strony, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzoną rolkę ciasta pokroić na ok. 0,5 cm krążki. Ułożyć je na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gęstą
śmietanę wymieszać z
żółtkiem i posmarować jeszcze gorące
ciastka. Pozostawić do zastygnięcia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: