ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki czarno-białe

Ślimaczki czarno-białe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
cukier puder 75 gramów
sól 1 szczypta
masło 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej maki, cukru, cukru waniliowego, soli i pokrojonego masła zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić od niego ok. 250g i zawinąć w folię. Do pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść i tez zawinąć w folie. Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Żółtko oddzielić od białka. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować na prostokąty, każdy ok. 25x16 cm. Ciemne ciasto posmarować białkiem i polozyc na nie jasne ciasto. Zrolować od dłuższej strony, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzoną rolkę ciasta pokroić na ok. 0,5 cm krążki. Ułożyć je na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gęstą śmietanę wymieszać z żółtkiem i posmarować jeszcze gorące ciastka. Pozostawić do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9867/Slimaczki-czarno-biale