Wykonanie
Miała być zwykła, krucha
tarta z jakimś kremem i
malinami. W trakcie mieszania składników dostałem olśnienia i powstało istne, nieziemskie cudo! Po dorzuceniu do ciasta
kakao, upieczony spód postanowiłem wypełnić masa kajmakową, ale żeby nie było tak banalnie, dorzuciłem do niej kilka szczypt
soli. A żeby jeszcze bardziej zrównoważyć
słodycz kajmaku, wylałem na niego fantastyczny ganache z nutą
alkoholu. Wszystko zwieńczyły świeże i chyba już ostatnie
maliny w tym sezonie. Wybaczcie, że nie mam zdjęcia przekroju, ale ciasto nie było dla mnie, więc nie mogłem go pokroić do zdjęć. Zapewniam, że widok był obłędny, o smaku już nie wspominając.ciasto*:1
jajko150 g
mąki25 g
masła3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki kwaśnej
śmietany2-3 łyżeczki gorzkiego
kakaoMąkę,
kakao i
cukier puder przesiać do miski. Dodać
masło,
jajko oraz
śmietaną i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię, rozpłaszczyć w rękach i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20 cm, docisnąć i usunąć nadmiar ciasta na brzegach. Przy pomocy widelca wykonać w cieście nakłucia. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać groch/fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Piec w 200 ° C przez ok. 15 minut. Wyjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.*Kilka uwag: nie jest to przepis na typowe kruche ciasto z proporcjami 3:2:1. Ciasto po wyrobieniu jest dosyć kleiste. Zamiast wałkowania i podsypywania
mąką polecam wylepić formę
ciastem przy pomocy dłoni.masa karmelowa:250 g masy kajmakowej
sólKajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie
soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Jeśli masa będzie odpowiednio słona przelać ja na wystudzony spód ciasta i wstawić na 15 minut do zamrażarki (aż zastygnie).ganache:150 g
gorzkiej czekolady200 ml kremówki 36%3-4 łyżki
koniaku1 łyżka
masłaKremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą
śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki
czekoladę oraz
masło i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać dokładnie łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać
koniak. Gotowy krem przelać na zastygnięty kajmak i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Kiedy ganache lekko stężeje, wierzch ciasta udekorować
malinami. Podawać.Smacznego! :)