ßßß Cookit - przepis na czekoladowa tarta ze słonym karmelem, ganachem i malinami

czekoladowa tarta ze słonym karmelem, ganachem i malinami

nazwa

Wykonanie

Miała być zwykła, krucha tarta z jakimś kremem i malinami. W trakcie mieszania składników dostałem olśnienia i powstało istne, nieziemskie cudo! Po dorzuceniu do ciasta kakao, upieczony spód postanowiłem wypełnić masa kajmakową, ale żeby nie było tak banalnie, dorzuciłem do niej kilka szczypt soli. A żeby jeszcze bardziej zrównoważyć słodycz kajmaku, wylałem na niego fantastyczny ganache z nutą alkoholu. Wszystko zwieńczyły świeże i chyba już ostatnie maliny w tym sezonie. Wybaczcie, że nie mam zdjęcia przekroju, ale ciasto nie było dla mnie, więc nie mogłem go pokroić do zdjęć. Zapewniam, że widok był obłędny, o smaku już nie wspominając.
ciasto*:
1 jajko
150 g mąki
25 g masła
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać masło, jajko oraz śmietaną i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię, rozpłaszczyć w rękach i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20 cm, docisnąć i usunąć nadmiar ciasta na brzegach. Przy pomocy widelca wykonać w cieście nakłucia. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać groch/fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Piec w 200 ° C przez ok. 15 minut. Wyjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
*Kilka uwag: nie jest to przepis na typowe kruche ciasto z proporcjami 3:2:1. Ciasto po wyrobieniu jest dosyć kleiste. Zamiast wałkowania i podsypywania mąką polecam wylepić formę ciastem przy pomocy dłoni.
masa karmelowa:
250 g masy kajmakowej
sól
Kajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Jeśli masa będzie odpowiednio słona przelać ja na wystudzony spód ciasta i wstawić na 15 minut do zamrażarki (aż zastygnie).
ganache:
150 g gorzkiej czekolady
200 ml kremówki 36%
3-4 łyżki koniaku
1 łyżka masła
Kremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać dokładnie łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać koniak. Gotowy krem przelać na zastygnięty kajmak i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Kiedy ganache lekko stężeje, wierzch ciasta udekorować malinami. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/08/czekoladowa-tarta-ze-sonym-karmelem.html