ßßß Cookit - przepis na Kurczak marengo

Kurczak marengo

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
grzanka 4 sztuk
pomidor 300 gramów
grzyb 100 gramów
rak 4 sztuk
mąka 50 gramów
jajka 4 sztuk
czosnek 1 ząbki
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
wino madera 4 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 litrów
oliwa z oliwek 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczonego i podzielonego kurczaka obtoczyć w mące, przyprawić solą i pieprzem, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i smażyć tak długo, aż się zrumieni. Następnie dolać 1/2 szklanki oliwy, rozgniecione pomidory, posiekany czosnek i połowę przygotowanej ilości wina. Gotować 15 minut. Raki ugotować oddzielnie w pozostałej ilości wina z 1/2 szklanki wody. Po kilku minutach gotowania zdjąć je z ognia i pozostawić we wrzątku. Na patelni z rozgrzaną oliwą zrobić grzanki z chleba, a po nich smażyć sadzone jajka. Pod koniec gotowania dodać do kurczaka sok z cytryny, natkę pietruszki, maderę i trochę oliwy oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na talerzach kładąc w środku porcję kurczaka obłożoną grzybami i polaną sosem. Obok kurczaka ułożyć raki i jajka na grzankach.
Uwagi:
Grzanki z pszennego chleba, natka pietruszki posiekana
Kuchnia Włoska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1546/Kurczak-marengo