Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
karczoch 4 sztukwrzątek 3 . 5 litrów
ocet 7 łyżek stołowych
olej 8 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
natka pietruszki według uznania
szczypiorek według uznania
trybula według uznania
bazylia według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
karczochy włożyć na krótko do osolonej
wody, po czym osaczyć. Zalać osolonym wrzątkiem, dodać
ocet i gotować do miękkości.
Karczochy są gotowe, gdy listki dają się łatwo oderwać. Wyjąć z
wody i dobrze osaczyć, trzymając listkami do dołu.
Olej wymieszać z
octem i
musztardą, dodać posiekaną
zieleninę, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać na deserowych talerzykach. Każdy
karczoch ułożyć na deserowym talerzyku.
Karczochy je się rękami. Odrywamy pojedyncze listki, poczynając od dołu i maczamy miąższ w sosie. Ściągamy zębami miąższ, a liście odkładamy na brzeg talerza. Gdy spożyjemy w ten sposób wszystkie listki, usuwamy nożem drobne niejadalne włoski i posługując się widelcem, spożywamy z resztą sosu środek ("
serce")
karczocha. Czas gotowania
karczochów wynosi 30-40 minut.Uwagi:
Natkę pietruszki i
szczypiorek posiekać,
trybulę i
bazylię rozetrzeć.Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: