ßßß Cookit - przepis na Karczochy z sosem ziołowym

Karczochy z sosem ziołowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
karczoch 4 sztuk
wrzątek 3 . 5 litrów
ocet 7 łyżek stołowych
olej 8 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
natka pietruszki według uznania
szczypiorek według uznania
trybula według uznania
bazylia według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone karczochy włożyć na krótko do osolonej wody, po czym osaczyć. Zalać osolonym wrzątkiem, dodać ocet i gotować do miękkości. Karczochy są gotowe, gdy listki dają się łatwo oderwać. Wyjąć z wody i dobrze osaczyć, trzymając listkami do dołu. Olej wymieszać z octem i musztardą, dodać posiekaną zieleninę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na deserowych talerzykach. Każdy karczoch ułożyć na deserowym talerzyku. Karczochy je się rękami. Odrywamy pojedyncze listki, poczynając od dołu i maczamy miąższ w sosie. Ściągamy zębami miąższ, a liście odkładamy na brzeg talerza. Gdy spożyjemy w ten sposób wszystkie listki, usuwamy nożem drobne niejadalne włoski i posługując się widelcem, spożywamy z resztą sosu środek ("serce") karczocha. Czas gotowania karczochów wynosi 30-40 minut.
Uwagi:
Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać, trybulę i bazylię rozetrzeć.
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/397/Karczochy-z-sosem-ziolowym