Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso mielone wołowe 450 gramów
sos pomidorowy 0,75 litrów
Serek kremowy 900 gramów
mozzarella 250 gramów
ser żółty ostry 120 gramów
jajka 2 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 0,25 łyżek deserowych
płatki lazani 12 sztuklistki
bazylii według uznaniaWykonanie:
Mięso rozgniatając łyżką, przesmażyć 5 minut. Dodać sos, mieszając, dusić 10 minut. Masę podzielić na 4 porcje.
Ser kremowy wymieszać z połowa rozkruszonej
mozzarelli, 3/4 startego
żółtego sera,
jajkami, posiekaną
natką,
solą oraz
pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłożyć jedna porcje masy
mięsnej. Na nich rozłożyć w poprzek formy 3 płaty lazanii, zostawiając wokół trochę miejsca. posmarować je 1/3 masy serowej, którą przykryć 1/4 sosu. W ten sam sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy płatów, masy serowej i sosu. Na wierzchu ułożyć 3 ostatnie płaty lazanii, posmarować je pozostałym
serem oraz reszta
mozzarelli i
żółtego sera. Odstawić na 30 minut, by płaty zmiękły. Przykryć folią aluminiową i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Posypać listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: